неделя, 24 май 2020 г.

Какво представляват цветните бомби и за какво служат

Да подкрепим пчелите, като изработим и разпръснем в природата бомби от семенаКакво представляват цветните бомби?


Seed bombs (Bee bombs) са топки от глина, торф и семена, измислени, за да осигурят създаването на мястото на изоставени терени поляни с цъфтяващи цветя, от които да се възползват пчелите.


Приготвянето на семенните бомби е лесно е и отлична идея за съвместна, интересна  и забавна дейност с децата. Тя е чудесна сензорна дейност, с която да насърчавате връзката им с природата. 

За изработването на пчелните бомби не са ви нужни градинарски умения, нито обработка или сеитба в традиционния смисъл. Просто ги хвърлете върху избраното от вас място, а разцъфването им ще доведе до завръщането на местните видове пчели и пеперуди.


Кога се разпръсват цветните бомби?

Пчелните бомби могат да бъдат разпръснати през цялата година, глината ги предпазва, докато не са готови да покълнат. 

От какво имаме нужда, за да ги изработим?

За да ги изработите имате нужда буквално от три неща: почва, семена и глина (обикновена или такава за сушене на въздух).


Когато бомбите се намокрят, глината постепенно се измива, а влажната почва, която остава, помага да се запазят семената на място и да покълнат.


Инструкция за правене:

Покрийте работната си повърхност, за да я предпазите от замърсяване. Подредете листи хартия за печене или вестници.


Отчупете малко глина и я направете на топче. След това я разстелете.

Сложете щипка пръст, последвана от щипка семена. Затворете, като съберете краищата на глината.
Затворете, като съберете краищата на глината.


Оставете топките да изсъхнат за няколко дни, като ги обръщате така че въздухът да циркулира от всички страни).Готовите цветни бомби, разпръснете на подходящ терен и оставете природата да свърши останалото. Когато завали обилно глината ще се размекне и размие и ще даде път на семенцата да растат, подхранвани от почвата, в която сме ги сложили.
За да следите новините за дейностите и инициативите на организащията, може да посетите нашият сайт, както и фейсбук страницата ни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар