събота, 30 май 2020 г.

Да помогнем на пчелите с построяването на пчелни хотели

За пчелните хотели и техния принос в опазването на пчелите



Когато мислим за пчели, обикновено мислим за пчели, които живеят в кошери. Но има и стотици други видове пчели, наречени диви пчели. някои от тях са определени като ​​„самотни пчели“, защото правят отделни гнездови клетки за техните ларви. Много самотни пчели са много малки и може би не сте разбрали, че са пчели. 


Някои от тези пчели гнездят в дупки в земята или в пясъчни брегове. 





Други използват кухите стъбла на мъртви растения или тунели, по-рано изкопани в мъртва дървесина от бръмбари. 










Те не се роят, нито живеят в кошери. Самотните пчели са безвредни. Те нямат болезнени ужилвания като медоносните пчели.
Женските снасят яйца в кухите тръбички и ги запечатват с малко кал.
Те събират нектар и цветен прашец от цветя точно като пчели и са жизненоважни за опрашването.



Пчелният хотел може да осигури безопасно и сигурно целогодишно настаняване за тези диви, самотни пчели.
Идеалното място би било с южно изложение, може би в дъното на вашата градина. Ако можете да отглеждате много диви цветя, обичани от пчелите в непосредствена близост до вашия пчелен хотел, толкова по-добре.

Направата на пчелен хотел може да бъде чудесен зимен проект за вас и децата, когато подготвяте и планирате нещата за градината за идващата пролет. 
Други страхотни начини да помогнем на нашите приятели е да засадим големи блокове с цветя и да изберем местни растения, които имат последователност на цъфтеж през сезоните.




Пчелите са невероятно важни опрашители, но са изправени пред невиждана криза и това е много притеснително. Затова осигуряването на растения и място за гнездене може да бъде наистина полезно. Пчелите са загубили голяма част от естественото си местообитание през последните 60 години - включително 97% от ливадите, богати на диви цветове. Подложени са на нападение с пестициди, интензивно земеделие и климатични промени. Но създавайки полезни за пчелите пространства, там където живеем, можем да започнем да заместваме и възстановяваме част от това изгубено местообитание. 

Хотелите в пчелите са чудесни за осигуряване на много необходимо убежище на някои от тези видове.

Има много начини да си направите пчелен хотел. Дупките, пробити в необработено дърво, са един от начините. 





 






Други видове са по-сложни за изпълнение и се изискват малко умения, като за izrabotwaneto na кутия пълна с бамбукови пръчки.







Има и един по семпъл метод с помощта на стара пластмасова бутилка или метална кутия запълнена по дължини с кухи стъбла от бамбук или тръстика.




Различните видове диви самотни пчели се нуждаят от дупки от 2 до 10 мм, така че се стремете да осигурите тръби с различни диаметри. Уверете се, че вашите материали са сухи преди да започнете.




Самотните пчели отиват дълбоко в кухите стъбла или бамбукови бастуни, така че използвайте дължини поне 10 см, в идеалния случай 15 см.

За да запазите стъблата и тръстиките сухи от дъжд, направете ги 3 см по-къси от цилиндъра. Пчелите не могат да преминават през възлите в бамбука, така че избягвайте тръстики с твърде много възли.
Използвайте шкурка, за да изгладите краищата на бамбука или стъблата, ако са неравномерни. Пчелите могат да бъдат наранени на острите ръбове, които ще възпрепятстват и влизането в дупките. Пръстените по вътрешните ръбове на стъблата също могат да отрежат крилата им.

Използва се моделираща глина или восък, за да се блокира задната част на напълно кухите бастуни - и да се помогне за закрепването на стъблата и бамбука в дървената конструкция. 

Пчелите зидари, например, традиционно правят гнезда в меки скали и брегове, но повечето от тези райони вече са затревени или бетонирани. 


Местоположение - къде да поставите вашия пчелен хотел

Местоположението на вашия пчелен хотел е от решаващо значение. Пчелната къща трябва да бъде разположена на пълно слънце, обърната на югоизток или на юг, най-малко на метър от земята, без растителност пред нея, затъмняваща входовете в тунелите. Самотните пчели са студенокръвни и разчитат на слънчевата топлина, за да ги затоплят сутрин, оттук и нуждата от слънчево място.

Идеалната височина за пчелен хотел е между 1 и 1,5 м от земята. Това ще ви позволи да наблюдавате гнездата и да почиствате всички запушени тръби.




Самотните пчели имат сравнително къси полети само на няколкостотин метра. Ето защо трябва да се уверите, че около пчелните ви хотели има много цветя или разнообразие от растения, храсти, билки, градински цветя, плодове и зеленчуци, които ще осигуряват цветен прашец и нектар през цялата година.




Грижа на пчелния хотел

След като сте направите пчелен дом, е много важно да продължите да го поддържате през цялата година.




Огледайте в края на лятото всички клетки, които са останали в затворено състояние от предходната година и от там не са се появили млади пчели. Съдържанието на тези клетки ще бъде мъртво и трябва да бъде премахнато и унищожено.

Огледайте всички клетки за наличието на мухата Cacoxenus, чиито ларви изяждат прашеца, който е храната на пчелните ларви. Съдържанието на тези клетки трябва да бъде премахнато и унищожено преди появата на възрастните мухи.

Сменяйте пробитите блокове с чисто нови на всеки две години. Това се прави през лятото, след появата на младите пчели. Той ще помогне да се предотврати натрупването на гъбични плесени, акари и други вредители и паразити.
И накрая, пазете се от птиците.

Ако забележите кълвачи или други птици, нападащи тунелите, търсейки пчелни ларви, фиксирайте парче ситна тел отпред на пчелния дом. Това няма да пречи на пчелите, но на птиците да.

За да следите новините за дейностите и инициативите на организащията, може да посетите нашият сайт, както и фейсбук страницата ни.

#BeeMyFuture 

Няма коментари:

Публикуване на коментар