сряда, 8 април 2020 г.

Пчелите нашето бъдеще

Какво се случва със пчелите


Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора.“

Пророческите думи са на Алберт Айнщайн. Много учени са на мнение, че поголовното измиране на пчелите е характерно за целия свят и може би предшества края на човечеството. Причината е, че няма технология, която да замени труда им. 


Започвайки преди около десетилетие, колониите от европейски пчели започнаха мистериозно да намаляват. По целия свят се наблюдава явлението как пчелни кошери се изпразват за един ден и пчелите просто изчезват.
И пропорциите на този спад продължават да растат. 



Миналата зима се оказа, че около 30 процента от всички пчелни семейства в Европа са загинали /обикновено естествените загуби варират от 10 до 15 процента/. 
В Съединените щати пък където загубата на колонии е била около 30 процента през последните осем години, в някои щати нараства до 60 процента .
Тези цифри са не само тревожни от екологична гледна точка, но и от икономическа: Около една трета от нашите култури се опрашват от пчелите. За своя кратък живот от около 45 дни, събирайки мед, пчелата опрашва около 2 000 000 цвята. Така летящите насекоми осигуряват екологичното равновесие в природата, което сега може рязко да бъде нарушено. А това означава, че ябълки, круши, домати, картофи,  бадеми, череши, краставици или безброй други цъфтящи плодове и зеленчуци няма да могат да дадат плод.



Кои са враговете на пчелите?

Учените все още обсъждат какво причинява глобалната пчелна криза - един от основните заподозрени е акара Вароа. Подобно на кърлежите акарите смучат кръвта на пчелите и разпространяват болестта. Те се възпроизвеждат в пчелните разплодни клетки, чрез това отслабване на кошера в сърцевината му.


  
Екстензивното използване на пестициди в селското стопанство се казва, че е друг фактор, причиняващ драматичния спад на пчелните семейства. През 2013 г. Европейският съюз реагира на научни доказателства и протести на екологични активисти, като забрани така наречените неоникотиноиди.

Нови научни доказателства от Лондон хвърлят смайваща светлина върху неоникотиноидите. „Установихме, че пчелите търсят конкретно нектар, който съдържа тези пестициди“, казва пред DW водещият учен Джералдин Райт от университета в Нюстъсъл.

Както подсказва името, неоникотиноидите имат подобен ефект върху мозъка на насекомите, както никотинът действа върху мозъка на човека. "Това не е добра новина за пчелите", казва Райт.

Проучването на Райт предполага, че пчелите се пристрастяват към нектар, съдържащ неоникотиноиди - което означава, че те биха събирали прашец и нектар от полета, третирани с неоникотиноиди, дори и да имат здравословна, нетретирана алтернатива, като цъфнали ябълкови дървета съвсем наблизо.


Очаквайте скоро, повече информация за нашият проект за пчелите, като следите страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/ideafordevelopment/



Няма коментари:

Публикуване на коментар