сряда, 9 октомври 2019 г.

Еднократни еко чинии от бананови листа

В Перу, група млади хора, създават еко чинии от бананови листа


Проект "Bio Plant"

7 октомври 2019 г.

Група млади перуанци са създали биоразградими еднократни съдове на базата на бананови листа, за да намалят замърсяването на околната среда, причинено от прекомерната употреба на пластмаса.


Този иновативен продукт може да се разложи напълно естествено в рамките на 2 месеца.
За сравнение често използвани чинии и контейнери, изработени от полистирол (стиропор) отнемат до 500 години, причинявайки неизброими щети и огромно замърсяване върху флората и фауната на океаните и сушата.

Със съфинансиране от програма Innóvate Peru (чрез конкурса Bio Challenge, насочен към подпомагане на разработването на иновативни решения, насочени към устойчивото използване на ресурсите и биоразнообразието), създателите на идеята успяват да проектират и произведат специализирани машини - преса, транспортна лента и фреза за рязане - за производство на тези биоразградими съдове. 
С новото оборудване могат да се произвеждат до 50 000 чинии месечно.
Джосуе Сото - ръководител на проекта, обяснява че се работи пряко с дребните производители в перуанската Амазонка, на които е осигурено оборудване и обучение, за да се възползват от загубите при отглеждането на банани.

Произведените съдове са устойчиви на различни температури, стават за течности и могат да се използват с всякакъв вид храна.


Най важното при производството е, че не е необходимо да се изсичат бананови дървета или да скубят целенасочено листата им, тъй като те се откъсват естествено, когато берачите премахват струпванията на банани от дървото.

Съдовете са с правоъгълна форма, с размери 22 см х 16 см х 3 см (височина) и не са канцерогенни, защото не съдържат стирен (нефтено производно, което се намира в други видове контейнери).
Новите еко съдове на Bio Plant вече са били тествани в традиционни празненства в различни региони на страната.



Приблизителната продажна цена е 29,64-35,56 долара за 100 чинии, в зависимост от дебелината на листа, но с течение на времето идеята е цената да стане далеч по-достъпна за всички потребители.

Източник: www.intelligentliving.co; www. larepublica.pe


Няма коментари:

Публикуване на коментар